јул 12, 2024

Историја

Давне 1972. године група наших земљака одлучила је да оснује друштво у којем ће се окупљати наши грађани, како би гајили наш језик и традицију.

1973. године клуб је званично основан и регистрован у граду Франкфурту као културно и спортско удружење. Клуб је добио име по чувеном спортском часопису „Темпо“, којег је читала готово цела бивша Југославија. Име је остало постојано до дана данашњег.

Оснивачи нашег клуба су: Алексић Часлав, Хамин Бранко, Чучак Љубомир, Глуховић Војислав, Ракић Павле, Иванковић Младен.
Седамдесетих и осамдесетих година клуб успешно ради и располаже разним секцијама, као што су фолклорна, шаховска, песничка и наравно фудбалска. Тај облик остаје све до раних деведесетих.
 
Деведесетих се распадом Југославије гасе и све секције осим фудбалске.

 

Прави процват наш фудбалски клуб доживљава када клубу приступају играчи друге генерације гастарбајтера, рођених у Франкфурту и околини. Крајем деведесетих ФК Темпо напушта Крајслигу А и улази у Бециркслигу (данашња Крајсоберлига). Годинама је Темпо у врху, али улазак у Бецирксоберлигу (данас Групенлига) не полази за руком. Напокон, 2008. године ФК Темпо осваја титулу Бециркслиге и бива промовисан у Бецирксоберлигу. Највећи успех у историји клуба и уједно један од највећих успеха, који је један српски фудбалски клуб икада постигао у Немачкој. То је наравно врхунац наше „златне генерације“, како је касније прозвана.
Након великог успеха наше „Златне Генерације“, наш први тиме је поновио успех у сезоне 2022/2023 и постао шампион Крајсоберлиге Франкфурт, без и једног пораза.
ФК Темпо Франкфурт данас успешно наступа са три екипе:

 

1. екипа се такмичи у Групенлиги Франкфурт
2. екипа се такмичи у Крајслиги А
Ветерани се такмиче у Ветеранској лиги Франкфурта
Од сезоне 2023/2024 ФК Темпо се такмичи и у узрасту омладинаца (U19)
И данас ФК Темпо гаји традицију доброг домаћина и отвореног срца за све заљубљенике у фудбал. У наш клуб добродошли су сви добри људи, без обзира на боју коже и конфесију. Наша мисија је ширење спортског духа и фудбала, као и промоција наших фудбалера.

 

Оснивањем омладинског погона, желимо да инспиришемо девојчице и дечаке да нам се прикључе и уживају у чарима фудбала.

Горњи ред: М. Ромић, М. Карајчић, Д. Кураја, З. Јованић, Д. Живковић, В. Матијевић, Д. Јагузовић, А. Лучић, Д. Данчић
Доњи ред: Р. Милићевић. Ј. Карабин, Б. Петров, С. Филиповић, Б. Ратић, С. Кострешевић. З. Марчетић, M. Ђурић

sr_RSSR